علوم تغذیه
علیرضا پوراسماعیلی؛ محمدرضا واعظی کاخکی؛ مهدی نارستانی
دوره 28، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1400، ، صفحه 431-438
چکیده
زمینه و هدف: خطر گرسنگی و افزایش تعداد گرسنگان در سراسر جهان به دلیل رشد جمعیت جهان و کمبود منابع و مواد غذایی افزایش یافته است. افزون بر رشد جمعیت جهان، تغییرات اقلیمی نیز بر کمبود مواد غذایی تأثیر گذاشته؛ در نتیجه امنیت غذایی به مخاطره افتاده است. از این رو مصرف محصولات تراریخته، معضلات بسیاری را ایجاد کرده است. این مطالعه با هدف بررسی ...
بیشتر
زمینه و هدف: خطر گرسنگی و افزایش تعداد گرسنگان در سراسر جهان به دلیل رشد جمعیت جهان و کمبود منابع و مواد غذایی افزایش یافته است. افزون بر رشد جمعیت جهان، تغییرات اقلیمی نیز بر کمبود مواد غذایی تأثیر گذاشته؛ در نتیجه امنیت غذایی به مخاطره افتاده است. از این رو مصرف محصولات تراریخته، معضلات بسیاری را ایجاد کرده است. این مطالعه با هدف بررسی مسائل حقوق مصرفکننده مواد غذایی تراریخته از ابعاد سلامتی، حقوقی و اخلاقی صورت گرفته است.
مواد و روشها: تحقیق حاضر یک تحقیق مروری است که با استفاده از کلیدواژههای غذا، امنیت غذایی، محصولات تراریخته و سلامتی، مقالات و کتابهای فارسی و انگلیسی منتشر و نمایه شده در پایگاههایPubMed ScienceDirect, Google Scholar, SID, IranMedex, Magiran بهصورت جداگانه و ترکیبی، بدون محدودیت زمانی تا انتهای سال 2021 جستجو و پس از بازیابی، بررسی و تحلیل شدند.
یافتهها: در این مطالعه مروری، معضلات مواد غذایی تراریخته از ابعاد سلامتی، اخلاقی و حقوقی نسبت به حقوق مصرفکننده موردبررسی قرار گرفت تا نشان داده شود که چگونه میتوان میان حق غذا و حق سلامتی و ایجاد امنیت غذایی تعادلی ایجاد کرد بیآنکه اجرای این حقها موجب زیان انسان یا محیطزیست شود
نتیجهگیری: اصل زیان نرساندن اقتضا میکند که دولتها در راستای تأمین امنیت غذایی و جلوگیری تولیدکنندگان از سوءاستفاده از حق، نظارت دقیقی بر تولیدکنندگان محصولات و مواد غذایی تراریخته داشته باشند؛ بنابراین تولید گیاهان و مواد غذایی تراریخته نباید موجب زیان مصرفکننده و محیطزیست پیرامون او شود. علاوه بر این، مصرفکننده باید از وجود مواد غذایی تراریخته مطلع باشد تا بتواند حق انتخاب خود را اعمال کند.