هانیه قربان نژاد؛ محمد علیزاده؛ علیرضا دیدارلو؛ فرنوش بخشی مقدم
دوره 27، شماره 2 ، خرداد و تیر 1399، ، صفحه 121-129
چکیده
مقدمه: شیوع چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان در جهان رو به افزایش است و این زنگ خطری برای سلامت جامعه است. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین عادات غذایی با شاخص توده ی بدنی در شهر ارومیه طراحی شد. مواد و روش ها: در این مطالعه 453 نفر دانش آموز دختر به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند، شاخص های تن سنجی شامل قد، وزن و دور کمر ...
بیشتر
مقدمه: شیوع چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان در جهان رو به افزایش است و این زنگ خطری برای سلامت جامعه است. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین عادات غذایی با شاخص توده ی بدنی در شهر ارومیه طراحی شد. مواد و روش ها: در این مطالعه 453 نفر دانش آموز دختر به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند، شاخص های تن سنجی شامل قد، وزن و دور کمر افراد با روش های استاندارد و ابزار های کالیبره شده، اندازه گیری شد. عادات غذایی با استفاده از یک پرسش نامه ی محقق ساخته شده تعیین شد. یافته ها: فراوانی انجام فعالیت های جانبی به هنگام صرف غذا به طوری معنی داری در افراد دارای اضافه وزن و چاقی بیشتر از افراد دارای وزن نرمالP=0.034) ) و فعالیت فیزیکی به طور معنی داری در افراد دارای وزن نرمال بیشتر از افراد دارای اضافه وزن وچاقی ((P=0.001 بود. الگوی خوردن صبحانه هر روز قبل از رفتن به مدرسه ((P=0.04، خوردن هر سه وعده ی غذایی به طور منظم (P=0.003) و میان وعده ی سالم درمدرسه(P=0.05) به طور مستقیم با لاغری ارتباط داشت. ولی در مدل رگرسیون لجستیک چندگانه فقط خوردن هر سه وعده ی غذایی به طور منظم(OR=1.837, 85%CI (1.35-2.51), P=0.005) با لاغری ارتباط مستقیم داشت. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد، انجام کارهای جانبی به هنگام غذا خوردن با افزایش خطر اضافه وزن و چاقی و خوردن هر سه وعده ی غذایی به صورت منظم، همچنین خوردن صبحانه هر روز قبل از رفتن به مدرسه با لاغری همراه می شود.
هانیه قرباننژاد؛ علیرضا دیدارلو؛ فرنوش بخشی مقدم؛ محمد علیزاده
دوره 27، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1399، ، صفحه 7-17
چکیده
مقدمه: چاقی در کودکان و نوجوانان و بزرگسالان به عنوان یکی از جدی ترین نگرانی های بهداشت عمومی در قرن 21 می باشد. در این میان نوجوانی مرحله ی مهمی از نظر ایجاد رفتارهای تغذیه ای سالم می باشد که معمولا تا پایان عمر حفظ می شود. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی با شاخص توده ی بدنی در دختران نوجوان در شهر ارومیه طراحی شد.
مواد ...
بیشتر
مقدمه: چاقی در کودکان و نوجوانان و بزرگسالان به عنوان یکی از جدی ترین نگرانی های بهداشت عمومی در قرن 21 می باشد. در این میان نوجوانی مرحله ی مهمی از نظر ایجاد رفتارهای تغذیه ای سالم می باشد که معمولا تا پایان عمر حفظ می شود. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی با شاخص توده ی بدنی در دختران نوجوان در شهر ارومیه طراحی شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه 453 دانش آموز دختر به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. شاخص های تن سنجی شامل قد، وزن و دور کمر افراد با روش های استاندارد و ابزارهای کالیبره شده، اندازه گیری شد. دریافت غذایی معمول افراد با استفاده از یک FFQ نیمه کمی تعیین شد.
یافته ها: در این مطالعه سه الگوی غذایی غالب در بین دانش آموزان دختر شناسایی شد. الگوی غذایی "سنتی" شامل دریافت بالای میوه، مغزها، خشکبار، کمپوت و مربا، ترشی، چای و قهوه، عسل، سبزیجات و شیرینی و قندها بود. الگوی غذایی"پر پروتئین" شامل دریافت بالای حبوبات، احشا، ماهی، تخم مرغ، گوشت قرمز، لبنیات پرچرب، غلات ساده و سبزیجات بود. الگوی غذایی "غذاهای آماده و تنقلات شور" شامل دریافت بالای نوشابه، فست فود، تنقلات شور، شیرینی، قندها و آب میوه بود. الگوی غذایی پر پروتئین] (سهک دوم در مقایسه با سهک اول: (P=0.016 , 95%CI=(1.1-3), (OR=1.8 و سهک سوم در مقایسه با سهک اول: (P=0.046 ,(95%CI=(1.01-2.7 [(OR=1.6, به طور مستقیم با لاغری ارتباط داشت. این ارتباط معنی دارد در مدل رگرسیون لجستیک چندگانه نیز مشاهده گردید[Tertile 2 vs. Tertile 1 OR=1.66, 85%CI (1.15-2.39), P=0.048].
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد الگوی غذایی پر پروتئین با افزایش احتمال لاغری همراه می باشد.
هانیه قرباننژاد؛ فرنوش بخشی مقدم؛ محمد علیزاده؛ علیرضا دیدارلو
دوره 26، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1398، ، صفحه 657-663
چکیده
زمینه و هدف چاقی در کشورهای خاورمیانه شیوع زیادی دارد و مشکلات ناشی از آن از عمدهترین مسائل تغذیهای و بهداشتی است. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی ارتباط بین ناامنی با شاخص تودة بدنی در شهر ارومیه طراحی شد. مواد و روشها در این تحقیق، 453 دانشآموز دختر بهروش نمونهگیری چندمرحلهای انتخاب شدند. شاخصهای تنسنجی شامل قد، وزن و ...
بیشتر
زمینه و هدف چاقی در کشورهای خاورمیانه شیوع زیادی دارد و مشکلات ناشی از آن از عمدهترین مسائل تغذیهای و بهداشتی است. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی ارتباط بین ناامنی با شاخص تودة بدنی در شهر ارومیه طراحی شد. مواد و روشها در این تحقیق، 453 دانشآموز دختر بهروش نمونهگیری چندمرحلهای انتخاب شدند. شاخصهای تنسنجی شامل قد، وزن و دور کمر افراد با روشهای استاندارد و ابزارهای کالیبرهشده اندازهگیری شد. ناامنی غذایی با استفاده از پرسشنامة رادیمر ـ کرنل تعیین شد. یافتهها در ارتباط با امنیت غذایی، تفاوت معناداری بین افراد چاق و افراد با وزن نرمال مشاهده نشد. امنیت غذایی بهطور مستقیم با لاغری ارتباط داشت (p = 0.04). این درحالی است که در مدل رگرسیون لجستیک چندگانه، ناامنی غذایی با لاغری ارتباط معکوس داشت [OR = 0.642, 85%CI (0.48-0.68), P = 0.033]. نتیجهگیری نتایج نشان داد امنیت غذایی با افزایش احتمال لاغری همراه است.