علی صالحی؛ نبی شریعتیفر؛ آفتاب صالحی؛ علیرضا محمدزاده
دوره 23، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1395، ، صفحه 430-437
چکیده
اهداف پاتوژنهای مواد غذایی گروهی از میکرو ارگانیسمها هستند که باعث بروز بیماریهای منتقلشونده از راه غذا میشوند. امروزه تحقیقات زیادی برای یافتن مواد طبیعی مؤثر دربرابر این عفونتها انجام میشود. این پژوهش به بررسی اثرات ضدمیکروبی عصارههای آبی و الکلی برگ و ساقه گیاه ریواس ایرانی (Rheum ribes) در شرایط آزمایشگاهی پرداخته است.مواد ...
بیشتر
اهداف پاتوژنهای مواد غذایی گروهی از میکرو ارگانیسمها هستند که باعث بروز بیماریهای منتقلشونده از راه غذا میشوند. امروزه تحقیقات زیادی برای یافتن مواد طبیعی مؤثر دربرابر این عفونتها انجام میشود. این پژوهش به بررسی اثرات ضدمیکروبی عصارههای آبی و الکلی برگ و ساقه گیاه ریواس ایرانی (Rheum ribes) در شرایط آزمایشگاهی پرداخته است.مواد و روش ها در این مطالعه تجربی پس از جمعآوری برگ و ساقه گیاه ریواس در فصل بهار و استخراج عصارههای آبی و اتانولی آن، غلظتهای مختلف بهصورت سریالی برای عصارهها تهیه و اثر ضدمیکروبی عصارههای آبی و اتانولی برگ و ساقه گیاه به روش انتشار دیسک و رقتسازی در محیط کشت مایع بررسی شد.یافته ها اثر مهارکنندگی عصارههای آبی و اتانولی ساقه و برگ ریواس بر استافیلوکوکوس اورئوس نسبتبه اشرشیاکلی بیشتر بود. بیشترین قطر هاله عدم رشد در غلظت 150 میلیگرم بر میلیلیتر مربوط به عصارههای اتانولی و آبی ساقه ریواس روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بود که بهترتیب برابر با 3/1±23 و 1/1±16 میلیمتر بود. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) عصاره اتانولی برگ و ساقه بر باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی بهترتیب ترتیب 75≥ ، 50≥ ، 100≥ و 75≥ میلیگرم بر میلیلیتر و میزان MIC عصاره آبی برگ و ساقه روی باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی بهترتیب 100≥، 100≥، 125≥ و 100≥ میلیگرم بر میلیلیتر بود. همچنین حداقل غلظت کشندگی (MBC) یا عصاره اتانولی برگ و ساقه بر روی باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی بهترتیب 100≥، 75≥، 150≥ و 125≥ میلیگرم بر میلیلیتر بود. هیچگونه اثر کشندگی (MBC) برای عصارههای آبی روی این دو باکتری مشاهده نشد.نتیجه گیری باتوجهبه نتایج بهدستآمده، عصارههای آبی و اتانولی ساقه و برگ گیاه ریواس، اثر مهارکنندگی خوبی بر باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی داشتند. توصیه میشود با استخراج مواد مؤثر این گیاه تحقیقات بیشتری روی عصاره آن انجام شود و از عصاره این گیاه بهعنوان یک نگهدارنده طبیعی در مواد غذایی استفاده شود.