محمد میری؛ سیدهمژگان موسویبیدلی؛ مهدی مختاری؛ حمیده ابراهیمیاول
دوره 23، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1395، ، صفحه 392-397
چکیده
اهداف سبزیجات از اجزای مهم رژیم غذایی سالم و مناسب هستند. عمدهترین راه ورود فلزات سنگین به بدن از طریق مواد غذایی بهویژه سبزیجات است. باتوجهبه اینکه آبیاری با فاضلاب به امری مرسوم تبدیل شده است، اگر استانداردها بهویژه برای محصولاتی که خام مصرف میشوند، رعایت نشود میتواند سلامت مردم را تهدید کند. بههمین منظور در ...
بیشتر
اهداف سبزیجات از اجزای مهم رژیم غذایی سالم و مناسب هستند. عمدهترین راه ورود فلزات سنگین به بدن از طریق مواد غذایی بهویژه سبزیجات است. باتوجهبه اینکه آبیاری با فاضلاب به امری مرسوم تبدیل شده است، اگر استانداردها بهویژه برای محصولاتی که خام مصرف میشوند، رعایت نشود میتواند سلامت مردم را تهدید کند. بههمین منظور در این مطالعه غلظت فلزات سنگین (سرب و کادمیوم و آرسنیک) در سبزیجات موجود در سبزیفروشیهای شهر یزد بررسی شده است.مواد و روش ها این تحقیق مطالعهای توصیفیمقطعی بود و 40 نمونه سبزی (جعفری، گشنیز، تره و کاهو) طی 2 ماه و هر ماه 20 نمونه بهطور تصادفی از سبزیفروشیهای شهر یزد جمعآوری شد. پس از آمادهسازی طبق روشهای ارائهشده، از دستگاه جذب اتمی برای تعیین غلظت فلزات سنگین استفاده شد. تجزیهوتحلیل دادههای بهدستآمده توسط نرمافزار SPSS و اکسل انجام شد. درنهایت اطلاعات بهدستآمده با استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و کشاورزی مقایسه شد. یافته ها میانگین غلظت فلزات سنگین (کادمیوم و آرسنیک و سرب) در سبزیجات گوناگون متغیر مشاهده شد که در این بین جعفری درمجموع بیشترین (mg/kg 15/533) و کاهو کمترین مجموع غلظت فلزات سنگین (mg/kg 5/342) را داشت.نتیجه گیری غلظت فلزات سنگین در تمام سبزیجات آزمایششده بیشتر از حد استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و کشاورزی بود. بهنظر میرسد خاک یا آب استفادهشده برای کاشت این سبزیجات حاوی مقادیر زیادی فلزات سنگین بوده و استانداردهای لازم برای آبیاری و کاشت سبزیجات را نداشته باشد؛ بنابراین سازمانهای مربوطه باید اقدامات کنترلی انجام دهند.